Alle landets 12 politidistrikter og 251 medier er nå påkoblet Politiloggen, verktøyet som skal forbedre kommunikasjonsflyten mellom politiet og pressen.


Politiloggen er nå aktiv i alle norske politidistrikter. Løsningen er tatt i bruk gradvis i politidistriktene gjennom de siste seks månedene. Flere politidistrikter rapporterer at løsningen allerede har ført til mer effektiv formidling av informasjon til pressen, mer åpenhet og bedre kommunikasjonsflyt rundt pågående hendelser.


– Dette er en milepæl for norsk politi og norsk presse. Gjennom det siste halve året har vi jobbet systematisk med opplæring og utrulling av løsningen. Nå som vi er i mål med en nasjonal utrulling, markerer det en viktig begivenhet for norsk politi og presse, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Politidirektoratet i en pressemelding.


Sjefredaktør og administrerende direktør i NTB Tina Mari Flem sier interessen for løsningen blant mediene har vært stor.


– Interessen har vært formidabel! Over 3000 journalister har nå fått opplæring og blitt registrert som brukere. Et slikt nasjonalt samarbeid mellom politi og medier tror jeg er helt unikt i verdenssammenheng, sier Flem.


Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø er imponert over hvor raskt den nye løsningen er rullet ut av politiet over hele landet i tett dialog med NTB og mediebransjen.


– Dette innebærer en klar forbedring i informasjonsflyten mellom politiet og pressen. Politiet formidler ekstra informasjon til mediene som gjør dem i bedre stand til å gi mest mulig kvalitetssikret informasjon til publikum.


Store forventninger

Finnmark politidistrikt tok, som siste politidistrikt, i bruk Politiloggen på torsdag. Også der var forventningene til løsningen store.


– Vi har hørt og sett mange gode eksempler på bruken. På grunn av taushetsplikten kan vi ikke dele mer enn tidligere, men det blir mye enklere og mer effektivt for oss å oppdatere mediene når vi kan nå alle samtidig med lik informasjon, sier Stein Kristian Hansen, leder for operasjonssentralen i Finnmark.


Politiloggen er utviklet slik at politiet kan publisere overordnet informasjon om en sak til allmennheten på politiet.no, og samtidig sende mer detaljert informasjon til mediene som jobber med dekningen av saken. Utviklingen av løsningen for pressen er gjort i tett samarbeid med operasjonssentralene og pressen.


NTB har utviklet en egen presseklient som henter informasjonen direkte fra Politiloggen. Her får redaksjonelle medier tilgang til mer detaljert informasjon fra politiet. Tilgang til presseklienten tildeles journalister som jobber i eller leverer til medier som styres etter Redaktørplakaten og er underlagt Vær varsom-plakaten.


– Historisk sett har utfordringer i kommunikasjonen mellom pressen og politiet ført til begrensninger i informasjonsdelingen og forsinkelser i nyhetsformidlingen. Et prosjekt som skulle sikre bedre informasjonsflyt, tok derfor form. Prosjektet var et samarbeid mellom Politidirektoratet og en arbeidsgruppe fra medieorganisasjonene, Budstikka og NTB. Samarbeidet mellom politiet og pressen har høstet flere priser for teknologiutvikling og for å bidra til mer åpenhet i samfunnet, heter det i pressemeldingen.



PUBLISERT 21.06.24






Nytt kommunikasjonssystem

for politi og presse i hele Norge  

MILEPÆL: Norsk politi og presse har etablert et nytt kommunikasjonssystem over hele landet. Fra venstre: Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Rune Kremmervik Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo, kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Politidirektoratet og Tina Mari Flem, sjefredaktør og adm.dir. i NTB.

FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB