Cirka åtte av ti 9–18-åringer får nyheter fra sosiale medier og tv, men sosiale medier er hyppigere brukt enn tv som nyhetskilde. Det viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2024.
– Det er positivt at nesten alle barn og unge får med seg nyheter. Men det kan være problematisk at sosiale medier er en så sentral nyhetsplattform, fordi det ikke er noen redaktør som har ansvar for at innholdet i disse tjenestene er kvalitetssikret, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
I kvalitative intervjuer som Medietilsynet har gjort med 13–15-åringer, bekreftes at sosiale medier er en viktig nyhetskilde for ungdommene. Her fremkommer det at flere av de unge er klar over at redaktørstyrte medier skiller seg fra sosiale medier, men at de i liten grad oppsøker redaktørstyrte medier for å finne nyheter. Disse mediene brukes først og fremst til faktasjekk, ifølge ungdommene som ble intervjuet.
– En interessant tilbakemelding fra ungdommene, er at de uttrykker skepsis til de redaktørstyrte medienes innhold i sosiale medier. De mener at dette innholdet kan være mindre troverdig enn medienes nyheter på tv eller nettsider, fordi de opplever at innholdet i sosiale medier tilpasses for å gjøre det mer spennende og ungdomsvennlig, sier Velsand.
Flere får nyheter fra TikTok
51 prosent av 9–18-åringene svarer at de ofte får med seg nyheter fra sosiale medier, og dette er like stor andel som i 2022. I tillegg svarer 30 prosent at de får med seg nyheter fra sosiale medier av og til, syv prosentpoeng ned fra undersøkelsen i 2022. Flest bruker TikTok, der det har vært en økning de siste to årene. Deretter følger Snapchat og YouTube.
32 prosent svarer at de ofte får med seg nyheter fra tv, og her er andelen som svarer av og til, 50 prosent. Det er en betydelig nedgang i andelen som får nyheter fra nettaviser, og bare 14 prosent svarer at de får med seg nyheter fra nettaviser ofte.
Mens bruken av sosiale medier til nyhetskonsum er jevnt høy i alle aldersgrupper fra barna er 12–14 år, øker andelen som får med seg nyheter fra nettaviser, jo eldre ungdommene blir. 73 prosent av 17–18-åringene får med seg nyheter fra nettaviser ofte eller av og til. Bruken av tv som nyhetsplattform er ganske lik på tvers av alder.
NRK, VG og TV 2 brukes av flest
NRK (73 prosent) er det nyhetsmediet som brukes av flest, etterfulgt av VG (62 prosent) og TV 2 (61 prosent). Nesten halvparten (48 prosent) av 9–18-åringene får med seg nyheter fra lokalavisen. Disse tre nyhetskildene toppet listen blant barn og unge også i 2022.
Blant ni–ti-åringer er det flest som får nyheter fra Supernytt på NRK (83 prosent).
66 prosent av 13–18-åringene har i løpet av det siste halvåret kommet over nyhetssaker som de mistenkte at var usanne, ifølge Medietilsynets undersøkelse. De aller fleste av disse oppgir at de har sett sakene i sosiale medier.
– Dette viser at mange barn og unge er oppmerksomme på at de kan komme over feil- og desinformasjon i sosiale medier. Samtidig er det et mindretall som opplyser at de sjekker slike saker nærmere. Derfor er det viktig å prioritere opplæring i kildekritikk og kritisk medieforståelse, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Se hele delrapporten om nyhetsbruk fra Barn og medier 2024 her.
Den kvalitative rapporten om ungdommers forhold til nyheter og informasjonssøk finnes her.
Dukan lese enda mer om temaet på Medietilsynets nettsider.
PUBLISERT 27.11.24
Sosiale medier er nyhetskilden
barn og unge bruker oftest
BARN OG MEDIER 2024: 95 prosent av 9–18-åringene konsumerer nyheter i en eller annen form, ifølge Medietilsynets undersøkelse.